De stichting Brein houdt de houders en beheerders van de site verantwoordelijk voor activiteiten die inbreuk maken op het auteursrecht. Op Extremepowertorrents werden ongeveer 1500 torrentlinks naar speelfilms, muziek, computerspellen en andere auteursrechterlijke beschermde werken aangeboden.

Tevens eist Brein de namen en adressen van de voornaamste uploaders en opgave van de inkomsten die de site heeft gegenereerd. Bij grootschalige inbreuk kan de schadevergoeding oplopen tot honderdduizenden euro's. Eerdere schikkingen van schadeclaims die getroffen zijn met Brein zijn inmiddels al opgelopen tot meer dan honderdduizend euro.

Zowel de site als de provider zijn door Brein gesommeerd. In eerste instantie kwam er geen reactie van de sitehouders. Maandagavond zijn zowel de site als de provider nogmaals gesommeerd, waarop de site dinsdagavond werd afgesloten.

Brein laat weten in deze gevallen van inbreuk te verlangen dat de hostingprovider de adresgegevens van hun klant, de sitehouder, doorgeeft aan Brein. Wanneer hostingproviders willens en wetens doorgaan met het hosten van illegale sites kunnen ook zij aansprakelijk worden gehouden.

Naast de hoge schadeclaims sluit Brein strafrechtelijke actie ook niet uit. Bij vergelijkbare strafrechtelijke onderzoeken zijn verscheidene verdachten aangehouden. Daarbij zijn ook de administratie en servers in beslag genomen.

Woensdag stuurde Brein wederom een sommatie naar dezelfde hostingprovider, deze keer betrof het de site freakytorrents.org. Ook deze site is inmiddels uit de lucht gehaald.

"Als contact met de illegale site niet mogelijk is of geen soelaas biedt dan gaan we naar diens provider", zegt Brein-directeur Tim Kuik. Van providers eist Brein dan dat zij illegale sites ontoegankelijk maken en de naam- en adresgegevens van de eigenaar afgeven aan Brein.