Het conflict tussen stichting BREIN en de Nederlandse Piratenpartij escaleert, nu de stichting met aanvullende sommaties is gekomen. Alle links naar andere proxy's moeten van tpb.piratenpartij.nl worden verwijderd, plus de generieke proxydienst proxy.piratenpartij.nl moet The Pirate Bay blokkeren, eist BREIN.

Op vrijdag moest de partij een zogenaamde reverse proxy van torrentsite The Pirate Bay op last van de rechter, via een ex parte verbod, offline halen.

Specifieke proxy offline

De partij voldeed onder protest aan het verbod, omdat er tienduizenden euro's dwangsommen dreigden. De proxy op tpb.piratenpartij.nl werd gesloten en vervangen door uitleg en een aantal links naar andere proxydiensten, waaronder de generieke proxy van de Piratenpartij zelf.

Het ex parte verbod sloeg alleen op de specifieke reverse proxy, waarmee één op één The Pirate Bay wordt doorgegeven, zo betoogde BREIN immers zelf.

Links weg en filteren

Maar de anti-piraterijstichting wil meer, want in de huidige situatie zou The Pirate Bay nog steeds 'ter beschikking gesteld worden via het subdomein tpb.piratenpartij.nl', stelt Bastiaan van Ramshorst, hoofdjurist van BREIN zaterdagavond in een e-mail aan de Piratenpartij.

Van Ramshorst formuleert hierin nieuwe sommaties en een nieuwe deadline. Vóór 12 uur zondagmiddag moeten ook alle links naar andere proxy's zijn verwijderd. Bovendien moet toegang tot The Pirate Bay via de generieke proxy.piratenpartij.nl worden geblokkeerd middels een DNS- en IP-blokkade. Zo niet, "dan acht BREIN zich vrij de verbeurde dwangsommen te incasseren". Dat zou neerkomen op 20.000 euro voor zaterdag en zondag.

Overvallen

De Piratenpartij heeft voor het weekend al direct een opheffingskortgeding aangevraagd, maar voelt zich 'overvallen' door de nieuwe eisen van BREIN, vertelt Dirk Poot, woordvoerder van de partij aan Webwereld.

“We zijn nu in koortsachtig overleg met juristen over wat te doen. Dit gaat echt heel ver. BREIN misbruikt de luxe positie van de beschikking door op zaterdagavond plotseling eigenhandig het verbod op te rekken en ons zo ook te dwingen onze open proxy te gaan filteren én alle verwijzingen naar omzeilende sites off-line te rommelen", aldus Poot.

UPDATE 12.01 uur: de deadline is inmiddels verstreken. De Piratenpartij heeft de hyperlinks die verwezen naar andere proxy's verwijderd, maar dezelfde tekst staat nog wel op de pagina. Dat is dus inclusief de internetadressen die eerder elk ook linkten naar de bewuste Pirate Bay- en algemene proxysites..

De generieke proxydienst op proxy.piratenpartij.nl wordt niet gefilterd, benadrukt Poot, omdat dit volledig los staat van het ex parte verbod. "De open vertaalproxy van google is ook volledig legaal, geen enkele aanleiding om Open Proxies als inbreukmakend te zien."