Voor het Hof in Den Haag wisselden donderdag de strijdende partijen een stroom aan juridische argumenten en al dan niet relevante jurisprudentie af met kolderiek jij-bakken in een sarcastisch steekspel. De hamvraag: moeten de providers The Pirate Bay blijven blokkeren, zoals de rechtbank in eerste aanleg had geoordeeld?

Vergaande maatregel

Volgens XS4ALL en Ziggo zijn er zat minder vergaande maatregelen, zoals voorlichting, het stimuleren van legaal aanbod en het direct aanpakken van grote filesharers. Daarom is een IP- en DNS blokkade niet proportioneel. Het is namelijk een vergaande en ook nog eens niet-effectieve maatregel, die inbreuk maakt op verschillende grondrechten.

Dat kan alleen als er een duidelijke wettelijke blokkadebepaling is, en de blokkade tijdelijk en specifiek is. Aan geen van die voorwaarden is voldaan, stelden de advocaten van de ISP's.

Deze conclusie wordt ondersteund door het Scarlet/SABAM-arrest, het Yilderim-arrest, maar ook de Duitse rechter, die een IP-blokkade afschoot. Stichting BREIN wees er echter op dat een Pirate Bay-blokkade in Engeland, Oostenrijk en Denemarken al door hogere rechters is goedgekeurd. Het L’Oreal/eBay-arrest ondersteunt bovendien de eis dat tussenpersoon illegaal gedrag van klanten moet tegengaan.

Ruzie over effectiviteit

Over en weer vlogen onderzoeken, cijfers en grafieken over de tafel van vermeende stijgingen of juist afname van Bittorrent-verkeer, waarbij beide partijen ook nog eens andere causale verbanden zagen. Ook de cruciale effectiviteit van de TPB-blokkade ontaardde in een semantische ‘shouting match’. Nee, zeggen de providers, de blokkade is niet effectief, want het filesharen via Bittorrent gaat gewoon door. Onzin, zegt BREIN, het is wel effectief want het Nederlandse verkeer naar beruchte Zweedse site is met 80 procent afgenomen.

Dat downloaders simpel elders en via proxies aan hun trekken komen, erkende BREIN, maar dat is geen reden om de vordering af te wijzen. BREIN gaat daarnaast ook andere grote torrentsites juridisch aanpakken, aldus de piraterijbestrijder, die door Ziggo als de “bezemwagen van de industrie" werd gekwalificeerd.

Brodeloze artiesten

Omgekeerd zijn de ISP’s in het echt de telecomgiganten wiens aandeelhouders rijk worden door het verkopen van almaar meer bandbreedte, over de ruggen van brodeloze artiesten en failliete platenzaken, stelt de advocaat van BREIN.

Het Hof stelde af en toe kritische vragen aan de heren advocaten, die elkaar onderling telkens spreekwoordelijk in de haren vlogen. De rechters moeten er door alle argumenten extra lang over nadenken, de uitspraak van Hof volgt pas op 17 december.

Voor meer achtergrond en details: lees de voorbeschouwing en het live-verslag van de zitting terug.