Auteursrechtenbeschermer Brein heeft gisteren servers waar verschillende groepen die illegaal materiaal op internet verspreiden (release groepen) uit de lucht gehaald. Top site ‘Swan’ is tot nu toe de grootste locatie met auteursrechtelijk beschermd materiaal die Brein uit de lucht heeft gehaald.

'The scene'

Een top site is een verzameling (ftp-)servers die release groepen gebruiken om nieuwe content op te slaan en zo snel mogelijk via internet te verspreiden. Die release groepen zijn samen onderling verbonden in wat in jargon ‘the scene’ genoemd wordt. Op de servers die Brein offline heeft gehaald waren meerdere groepen uit die ‘scene’ actief.

Volgens Brein zijn deze top sites ‘een van de meest schadelijke bronnen bij illegale verspreiding van populaire content’. Ze staan dan ook bovenin de piramide bij het verspreiden van materiaal. Omdat de release groepen in deze scene zo besloten zijn, is het vaak moeilijk om top sites uit de lucht te halen. Meestal kennen alleen de hoger geplaatste leden van die groepen de locatie van een server.

Meer dan 220 terabyte

Er stond volgens Brein naar schatting meer dan 220 terabyte aan auteursrechtelijk beschermde films, tv-series, muziek en software op de locatie. Die data was verspreid over 12 servers en in totaal 142 harde schijven. Volgens de belangengroep van auteursrechthebbenden was de nieuwwaarde van de apparatuur ongeveer 95.000 euro.

Brein werkte bij het uit de lucht halen van de servers samen met hostingprovider Worldstream. De servers stonden in het datacenter van deze provider. De auteursrechtenbeschermer kon volgens de eigenaren van de provider met zeer duidelijk bewijs aantonen dat er ‘ongeautoriseerde bestanden’ op de servers stonden.

Eigenaar uit Zuid-Amerika

Volgens Worldstream zou de eigenaar van Swan uit Zuid-Amerika komen. Brein doet nog nader onderzoek naar deze man of vrouw. Brein-directeur Tim Kuik zegt dat deze persoon inmiddels per e-mail op de hoogte gesteld is, hij kan zich daarom ook zelf bij de auteursrechtenbeschermer melden.

Het is nog niet vaak voorgekomen dat Brein een top site als Swan uit de lucht heeft gehaald. In 2006 haalde de belangenbehartiger al wel de top site Madbiker offline.