Op het terrein naast pretpark Six Flags in Biddinghuizen lopen controleurs van Stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) rond die erop toezien dat de bezoekers van Campzone geen illegale software downloaden, uitwisselen of gebruiken.

"Als we iemand betrappen op illegale activiteiten, wordt die persoon daarop aangesproken en mogelijk verwijderd van het festival", legt directeur van Stichting Brein Tim Kuik uit. "We hebben goede afspraken gemaakt met de organisatie van Campzone." Tot nu toe hebben twee personen door de organisatie van Campzone waarschuwing gekregen, waarna zij de illegale programma's hebben gewist.

De kans dat achter de rug om van Stichting Brein toch illegale praktijken plaatsvinden, acht de auteursrechtenorganisatie niet groot omdat 'er geheime controles plaatsvinden'. "Er lopen controleurs incognito", aldus Kuik.

Op het festival dat tot en met 5 augustus duurt, worden met name online computerspelletjes gespeeld. Volgens Campzone-woordvoerder Perry van de Wiel zijn er een kleine duizend mensen. "De nadruk ligt hier echt op gaming. De meeste mensen zijn hardcore internetters en gamers die thuis bijna allemaal een adsl-verbinding hebben. Dan gaan ze hier toch geen illegale software downloaden."

"Bovendien moeten de alle negenhonderd of duizend deelnemers de internetverbinding delen, dus gaat het echt niet snel", vervolgt Van de Wiel. Overigens hebben alle deelnemers aan Campzone 13 pagina's met voorwaarden moeten doorlezen en ondertekenen waarin ook een stukje over illegale software is opgenomen.

"Wie denkt dat dergelijke LAN-parties bedoeld zijn om software, films of mp3's uit te wisselen slaat de plank volledig mis", aldus Frank van den Dungen, voorzitter en medeoprichter van Netgamez. "De echte 'leecher', zoals de maker van kopieën ook wel wordt genoemd, is totaal niet geïnteresseerd in een LAN-party, aangezien hij thuis vaak gemakkelijker en sneller kan krijgen wat hij zoekt."

"Het feit dat de organisatie van Campzone slechts de beschikking heeft over een relatief beperkt aantal isdn-lijnen onderstreept die stelling duidelijk", vervolgt Van den Dungen. "Die capaciteit maakt dat de internetactiviteiten voor de bijna duizend deelnemers uiterst miniem zijn; verder dan wat e-mail controleren komen ze waarschijnlijk niet eens."

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 15:25 uur:</b> Reactie van de voorzitter van Netgamez toegevoegd. Netgamez is een stichting die grote gamingevents voor vele honderden enthousiaste gamers organiseert.</i>