Piraterijbestrijder BREIN is blij met het arrest van het Europees Hof over hyperlinken. Want het Hof oordeelt weliswaar dat linken geen inbreuk is, maar alleen linken naar legale en vrij toegankelijke content. Een link kan namelijk wel inbreuk maken als het bijvoorbeeld een inlog weet te omzeilen.

BREIN: "Uit de uitleg door het hof is op te maken dat een link ook inbreukmakend is als die verwijst naar een mededeling die geheel zonder toestemming is geplaatst. Wat voor een beperking van toestemming geldt, heeft immers ook te gelden voor een geheel ontbrekende toestemming."

Geen uitspraak over illegale content

In de Nederlandse jurisprudentie is linken naar illegaal materiaal tot nog toe maximaal als onrechtmatig bestempeld, maar dat zal na dit arrest nu ook inbreuk worden, aldus de stichting. "Dat komt de handhaving tegen georganiseerd aanbod van zulke illegale links ten goede" en dat is toe te juichen, want dan krijgen legale alternatieven meer kans.

Deze lezing kwam ook al naar voren in een analyse van het arrest door vooraanstaande juristen. Vooral hoogleraar Dirk Visser, tevens advocaat voor onder meer BREIN, trok de conclusie dat het EU-Hof aangeeft dat linken naar illegale content inderdaad inbreuk is.

Volgens collega's Christiaan Alberdingk Thijm en Joran Spauwen is de crux alleen of er sprake is van 'nieuw publiek', maar zegt het Hof niks concreets over de status van linken naar illegale content.

Donderdag tweette BREIN al zijn bondige interpretatie van het arrest: