Dat zegt directeur van Brein, Tim Kuik, tegenover Webwereld. "Het bedrag is natuurlijk geen schijntje, maar in verhouding tot de schade die Kazaa heeft toegebracht is het relatief laag", aldus Kuik.

Volgens de stichting is Kazaa nu ook illegaal in Nederland. "De Australische rechter oordeelde Kazaa illegaal en de Nederlandse rechter past dezelfde principes toe in de Zoekmp3-uitspraak", vervolgt de directeur. "Als je die uitspraak op Kazaa toepast dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat Kazaa illegaal is, gelijk ook de Australische rechter geoordeeld heeft. Tenzij zij succesvol het illegale verkeer kunnen filteren, is Kazaa verboden."

De schikking stelt Brein in het gelijk, aldus Kuik. "Als het anders zou zijn, dan was Kazaa wel weer terug naar Nederland gekomen. In plaats daarvan betalen ze 100 miljoen dollar compensatie aan rechthebbenden en gaan zij filteren. Dat is niet iets wat je onverplicht zou doen."

De stichting is blij met de gang van zaken rond Kazaa. "Het Nederlandse Kazaa-vonnis wekte de onjuiste indruk dat Kazaa legaal was", stelt Kuik. "Dat heeft ervoor gezorgd dat Nederland als een vrijhaven voor dergelijke illegale diensten gezien werd. Dat heeft de ontwikkeling van legale diensten hier op achterstand gezet. Het is nu duidelijk dat wat Kazaa deed illegaal is en dat dit ook in Nederland geldt."

Overigens is het downloaden van films en muziek voor eigen gebruik volgens de Nederlandse wet legaal.