De rechtbank in Den Haag heeft een zeer omvattend verbod geformuleerd in zijn uitspraak in de zaak tussen de Piratenpartij en Stichting Brein. De politieke partij mag geen open proxy-dienst naar The Pirate Bay bieden en ook niet direct linken naar andere proxies die dat wel doen.

5000 euro per overtreding

Ook moet de partij zijn website opschonen op last van de rechter. De lijsten met internetadressen waarmee de blokkades van The Pirate Bay zijn te omzeilen, moeten van het subdomein tpb.piratenpartij.nl worden gehaald. De Piratenpartij moet een dwangsom betalen van 5000 euro bij iedere overtreding van deze bevelen van de rechter. Op die dwangsom staat een maximum van 250.000 euro.

De Piratenpartij is eerder door Brein al gedwongen de opgetuigde proxydienst op te heffen. De piraterijbestrijdende stichting had daartoe een ex parte-verbod gehaald bij de rechter, waarna de politieke partij de proxy offline heeft gehaald.

Vervolgens heeft de Piratenpartij wel andere verwijzingen naar proxydiensten op de site gezet. Daarop heeft Brein geëist dat die er ook vanaf moesten. De Piratenpartij heeft die eis van de stichting weer aangevochten in kort geding en dat vorige maand gewonnen.

Juist meer blokkades

De Haagse rechter heeft vandaag in twee zaken rond The Pirate Bay uitspraak gedaan. In de zaak met de Piratenpartij wilde de Nederlandse politieke partij de eisen van Brein volledig van tafel hebben. De Piratenpartij wilde de vrijheid om door te blijven linken naar proxies en om zelf een reverse proxy te blijven aanbieden. Stichting Brein counterde in deze zaak door juist meer blokkades te eisen. Daarin is de rechter meegegaan.