Afgelopen vrijdag oordeelde een Rotterdamse rechter dat Teledirekt moet stoppen met de verkoop van de DVD X Copy-software van het Amerikaanse 321 Studios. Ook moet het postorderbedrijf de kopieën van de facturen overleggen aan Brein.

Of Brein de individuele en zakelijke klanten gaat aanpakken die deze software bij Teledirekt hebben gekocht, is volgens directeur Tim Kuik van stichting Brein nog onzeker. Hij beraadt zich nog over eventuele vervolgstappen tegen klanten. "Als klanten de software verder verspreiden is dat zeker verboden, maar het omzeilen van dvd-kopieerbeveiliging met de software mag ook gewoon niet", aldus Kuik.

Marius Kampman van Teledirekt reageert gelaten op de rechtszaak. "We hebben niet eens een advocaat in de arm genomen omdat we maar zo weinig van die software hebben verkocht. Een advocaat zou nog duurder zijn."

Volgens Kampman heeft Teledirekt ongeveer 120 pakketten van DVD X Copy verkocht. Met het overleggen van de facturen heeft hij geen probleem, al twijfelt hij wel of het opeisen van naw-gegevens van klanten juridisch wel door de beugel kan.

Ook over de rechtsgeldigheid van het verbod van DVD X Copy heeft Kampman zijn twijfels. "De software is in de Verenigde Staten verboden, maar wat heb aan een Amerikaanse wet?" Volgens hem kan de software heel handig gebruikt worden voor het maken van een backup. "Als bijvoorbeeld navigatie cd-roms beschadigd raken, kost je dat al gauw tweehonderd euro. Dan is het toch handig om er even een backup van te maken", aldus Kampman.

Teledirekt moet binnen een week de verkoop van de software stoppen, de pakketten die in voorraad zijn inleveren samen met de kopieën van facturen.