Onder de 615 gesloten sites bevonden zich 393 bittorrent sites, 35 eDonkey servers en 38 video streaming diensten. De stichting sloot ook 14 usenet portals. In 2010 is Brein van plan om usenetportals steviger aan te pakken.

Daarvoor worden een aantal rechtszaken in de steigers gezet. Onder andere tegen uesnetplatform FTD, volgens Brein "een bekende uitbater van illegaal aanbod op Usenet" die "zelfs meent zelfs dat zij is toegestaan omdat downloaden van illegaal aanbod is toegestaan".

Illegaal aanbod

Volgens FTD zelf worden er via het platform geen illegale bestanden uitgewisseld. De vraag is of dit voor de rechter standhoudt, omdat er in een eerdere rechtszaak is geoordeeld tegen bittorrentsite Mininova ook alleen het faciliteren van het delen van illegale bestanden onrechtmatig is. Brein vindt dat de dreiging van een sanctie tegen volhardende inbreukmakers belangrijk is om mensen te motiveren zich aan de gestelde regels te houden.

“FTD vergeet gemakshalve even dat zij structureel gebruik maakt van illegaal aanbod”, zegt Brein-directeur Tim Kuik. Hij vindt de huidige wetgeving verwarrend en denkt dat een "ondubbelzinnig verbod op downloaden uit illegale bron dit soort moedwillig onbegrip uit de weg kan helpen". FTD spande eerder een rechtszaak aan tegen Brein naar aanleiding van uitspraken die Kuik deed in de Volkskrant. In het bewuste artikel zei hij dat de dienst illegaal is.

Mininova mijlpaal

De stichting zegt verder erg blij te zijn met de overwinning op het Nederlandse bittorrentportaal Mininova en noemt dit een mijlpaal. Vooral omdat de rechter oordeelde dat een site oinrechtmatig handelt door te linken naar illegale content. De dienst gooide vervolgens de handdoek in de ring en stapte over op een legale versie van het delen van bestanden. Daardoor kelderde het bezoekersaantal aanzienlijk.

Een andere bittorrentgigant, The Pirate Bay, is in Nederland nog in de lucht. De rechter heeft de Zweedse sitebeheerders tot 1 maart gegeven om de links naar illegale content te verwijderen. "Zij zullen het per 1 maart uitgevoerd moeten hebben. Anders zal er voor Brein niets anders meer opzitten dan van Nederlandse ISP’s de blokkering van toegang tot de illegale website te vorderen", zegt Kuik.

Naast de acties tegen bittorrent, eDonkey en streaming video diensten verwijderde Brein 37.441 online advertenties uit. Verder werden er 183.713 illegale cd's en dvd's in beslag genomen.