Stichting Brein sleept de beheerder van de p2p-linksite Shareconnector.com voor de rechter om de website definitief te beëindigen, op last van een dwangsom van 10.000 euro per dag. Dat bevestigt Brein-directeur Tim Kuik tegenover Webwereld.

"De dagvaarding is de deur uit. We hebben het eerder aangekondigd, we gaan door. We willen zo snel mogelijk een verbod. De site is online geweest tot december 2004 en vanaf december 2006 tot twee weken geleden. Vooral die laatste periode is grof. Terwijl hij strafrechtelijk werd vervolgd is de site weer online gegaan en heeft hij aangegeven 'ik sta in mijn recht, kom maar op, als Brein me lastig valt zie ik ze voor de rechter'. Bij deze krijgt hij z'n kans."

Twee weken geleden had de eigenaar van Shareconnector.com, Adi M., zelf de stekker uit de site getrokken na een huisbezoek van de stichting. Nu volgt dus alsnog de gang naar de voorzieningenrechter.

Spoedeisend belang?

De advocaat van de Shareconnector-beheerder, Job Hengeveld, vindt de actie van Brein op z'n zachtst gezegd 'wonderlijk': "Een eventuele bodemprocedure kan ik me nog indenken, maar een kort geding slaat natuurlijk helemaal nergens op, de site is immers uit de lucht? Ik wens ze veel succes met het aantonen van het spoedeisend belang."

Volgens Tim Kuik is er wel degelijk sprake van spoedeisend belang. Hij wijst daarbij op de jurisprudentie van het kort geding van Brein tegen KPN begin 2007, waarbij die laatste de persoonsgegevens van de eigenaar van Dutchtorrent.org moest ophoesten, ook al was de site uit de lucht.

"Er was nog steeds een aanmerkelijk risico dat Dutchtorrent weer online zou gaan. Dat geldt hier ook. De eigenaar van Shareconnector geeft zelf aan dat hij op zwart is gegaan puur en alleen na afweging van de financiële risico's. Hij heeft geen onthoudingsverklaring getekend, dus halen wij een verbod", aldus Kuik tegen Webwereld.

Ook bodemprocedure

De zitting staat gepland voor 10 januari 2008 bij de rechtbank in Amsterdam. Mocht de beheerder voor die tijd de geëiste onthoudingsverklaring tekenen, dan vervalt in principe het kort geding. In dat geval gaat Brein waarschijnlijk wél door met een bodemprocedure, om een nog onbekende schadevergoeding te eisen voor de tijdvakken dat Shareconnector online was.