Dit heeft Brein dinsdag bekendgemaakt. Het is niet voor het eerst dat Brein zich bemoeit met ombouwers van spelcomputers. In 2000 werd een Nederlandse man strafrechtelijk veroordeeld tot vier maanden gevangenis subsidiair 180 uur taakstraf voor het ombouwen van spelcomputers en het verhandelen van illegaal gekopieerde spellen. Daarnaast kreeg Brein een schadeclaim toegewezen van ruim 40.000 euro.

In 2002 voerde de stichting succesvol een civielrechtelijke procedure tegen de eigenaar van Psxombouwlijn, die zich had toegelegd op het ombouwen van PlayStation-spelcomputers. Brein eiste een verbod en schadevergoeding en kreeg die toegewezen.

Modchips

Brein wijst op het gegeven dat het omzeilen van kopieerbeveiliging van games en computerprogramma's strafbaar is gesteld als misdrijf (artikel 32a van de auteurswet). "Het ombouwen van spelconsoles en verhandelen van modchips is een illegale maar lucratieve handel waar zelfs dodelijke slachtoffers bij zijn gevallen", zo stelt Brein verder.

In Dordrecht werden in 2001 immers drie familieleden van een ombouwer vermoord door twee leden van een concurrerende groep ombouwers. Tot slot geeft Brein aan dat omgebouwde consoles ook voor de gebruiker een riskante aangelegenheid zijn. "Het komt namelijk voor dat door het ombouwen kortsluiting of oververhitting ontstaat waardoor de spelconsoles brandvatten, met alle risico's van dien", aldus Brein.

Niet alleen in Nederland wordt actie ondernomen tegen ombouwers. Onlangs nog werd een 22-jarige Engelsman strafrechtelijk veroordeeld tot 140 uur taakstraf en een boete van 1200 euro voor het ombouwen van spelcomputers.