Een 21-jarige man uit Oud-Beijerland zou snelkoppelingen naar 4900 Nederlandstalige e-books en tien seizoenen van een televisieserie op The Pirate Bay hebben gezet . Stichting Brein heeft deze uploader opgespoord en vervolgens aangifte gedaan tegen de vermeende internetpiraat.

Zes maanden cel

De politie heeft op verzoek van Brein een onderzoek ingesteld en een bekentenis verkregen van de man die de spullen online heeft gezet. Hem hangt nu mogelijk een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een boete van 19.500 euro boven het hoofd.

Mocht het OM besluiten de man niet te vervolgen, dan is hij nog niet van het probleem af. Stichting Brein wil namelijk in dat geval de uploader alsnog civielrechtelijk aan te pakken. "We gebruiken een mozaïek aan maatregelen om internetpiraterij te bestrijden en aangifte is een zo'n methode", laat Brein-directeur Tim Kuik Webwereld weten.

Grote uploaders vervolgd

“We doen aangifte als we de inbreuk ernstig genoeg vinden", zegt Kuik. Hij kan geen ondergrens aangeven en vindt dat het uploaden van boeken en films sowieso niet de bedoeling is. “Maar in het geval van strafrechtelijke vervolging kijken we naar grote uploaders."

Het downloaden van muziek, films of e-books is in Nederland niet verboden. Het uploaden van dergelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal daarentegen wel. Brein kondigde al eerder aan indien een downloadverbod uitblijft, individuele uploaders aan te zullen pakken.

Update 16.49: Commentaar Tim Kuik toegevoegd.

Update 2: verduidelijking dat Brein niet zelf strafrechtelijk vervolgd.