Stichting BREIN laat zijn rechtszaak tegen alle isp's - behalve XS4ALL en Ziggo - om de Pirate Bay-blokkade vallen. Formeel zouden KPN, UPC, Tele2 en T-Mobile nog moeten blokkeren, omdat zij het kort geding van BREIN verloren.

Zaak tegen andere isp's niet zinvol

Maar door het arrest in de zaak tegen XS4ALL en Ziggo, waarbij het Hof de blokkade afschoot heeft die zaak, die in beroep was, weinig zin meer. Dat bevestigt Joris van Manen, advocaat voor de stichting.

Vorige week stopten onder meer KPN, UPC en Tele2 met het blokkeren van torrentsite The Pirate Bay. Wat de partijen hebben afgesproken bleef echter onduidelijk.

Niet alleen wordt de blokkade opgeheven, ook is de rechtszaak van de baan. "BREIN laat de zaken tegen de andere providers nu rusten in afwachting van de uitkomst van de cassatie. Pick your battles", aldus Van Manen. "De providers hanteren een 'gouden regel' dat ze alleen blokkeren na rechterlijke dwang. BREIN is echter redelijker."

Don Quichotte vecht tegen proxy's

Overigens houdt BREIN de handen vrij om nieuwe procedures (bijvoorbeeld na een succesvolle cassatie) te starten. Omdat de stichting de zaak intrekt betaalt het wel een deel van de proceskosten van de providers. Hoeveel maken de partijen niet bekend, maar BREIN betaalt lang niet alle kosten, laat Van Manen weten.

BREIN heeft ook de rechtszaken tegen de verschillende Pirate Bay-proxy's, zoals van de Piratenpartij en Kuiken.co gestaakt. "Als er geen blokkade van de Pirate Bay meer is, heeft een proxy weinig zin, en ook een rechtszaak ertegen. We gaan niet als een Don Quichotte achter al die zaken blijven aanrennen."

Ondertussen: wachten op EU-arrest

De cassatiezaak bij de Hoge Raad kan nog wel even duren. In de tussentijd zal het Europese Hof een belangrijk arrest wijzen over het blokkeren van sites door isp's. In november adviseerde de advocaat-generaal (A-G) bij het EU-Hof: isp's kunnen worden verplicht om inbreukmakende websites te blokkeren.

Meestal volgt het EU-Hof het advies van de A-G, maar het is afwachten. Bovendien is niet duidelijk of torrentzoeker The Pirate Bay zelf inbreuk maakt, de jurisprudentie hierover loopt uiteen.