Het oordeel van de Amsterdamse rechtbank dat hyperlinks op GeenStijl naar uitgelekte naaktfoto's van Britt Dekker directe inbreuk maken op auteursrechten, gaat ook op voor andere sites. Zoals de talloze sites die linken naar illegale bestanden via BitTorrent of Usenet. Dat stelt stichting BREIN in een reactie aan Webwereld. BREIN-directeur Tim Kuik, die het vonnis nog nader moet bestuderen: “Dit klinkt in eerste instantie als verheugend nieuws".

'Geldt ook voor talloze linksites'

Sanoma-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm benadrukt echter dat het vonnis alleen geldt voor de "bijzondere omstandigheden" van de onderhavige zaak. Dat is dus die van de Playboy-uitgever tegen weblog GeenStijl.

Kuik erkent dat de rechtbank de nadruk legt op deze omstandigheden, maar evengoed gaan de drie criteria die de rechtbank formuleert voor GeenStijl ook op voor talloze “illegale linksites", vindt Kuik. Die criteria zijn: interventie, nieuw publiek en winstoogmerk. "Die vergelijking kun je doortrekken, je ziet een ontwikkeling dat sites die linken naar evident onrechtmatig materiaal optreden als een soort digitale uitgever."

Dergelijke sites openbaren met hun links nieuwe muziek en films. Ook zij hebben, net als GeenStijl, het sleuteltje tot het bestand in handen. Ze zijn niet alleen onrechtmatig, ze maken ook openbaar en plegen dus auteursrechtinbreuk, stelt piraterijbestrijder Kuik.

Einde van Google en het internet?

Verliezer GeenStijl interpreteert het vonnis nog veel breder, en schrijft dat hiermee Google kan worden verboden. “GeenStijl en het internet as we know it hebben glansrijk verloren", schrijft het in een eigen bericht over de uitspraak.

Het shocklog van de Telegraaf Media Groep krijgt steun van de Piratenpartij. Die grijpt de kwestie aan om ter elfder ure nog stemmen te winnen voor de Tweede Kamerverkiezingen van vandaag. “De Piratenpartij is erg geschrokken van deze uitspraak en hoopt dat dit nog gerepareerd gaat worden. De Piratenpartij zal in de Tweede Kamer strijden om het internet open en vrij te houden, en strijdt tegen afluisterpraktijken. Hiermee geeft de rechtbank een snoeihard stemadvies af: Stem Piratenpartij."

'Kazaa-advocaat is overgelopen'

GeenStijl haalt ook nog hard uit naar Sanoma-advocaat Alberdingk Thijm. “Hoe lang is het inmiddels geleden dat hij naam en faam verwierf in de scene door de mannen achter Kazaa te verdedigen? Nu staat hij met een dikke portemonnee aan de verkeerde kant van het gelijk."

Dat sentiment vindt weerklank bij BREIN-directeur Tim Kuik, die lovend is over het vonnis én over Alberdingk Thijm. “Wijsheid komt met de jaren. Als hij zo doorgroeit kan hij nog eens advocaat van BREIN worden", aldus Kuik lachend.