Dit is het gevolg van een uitspraak van de kort gedingrechter in Rotterdam, in een zaak die door Brein was aangespannen. Het postorderbedrijf Teledirekt hield zich bezig met het verhandelen van DVD X Copy, een kopieerprogramma dat de kopieerbeveiliging op dvd's omzeilt.

Het verspreiden van zulke omzeilingsmiddelen is sinds 1 september 2004 bij wet verboden, zo stelt Brein. DVD X Copy werd eerder in de VS verboden. De fabrikant 321 Studios is inmiddels failliet.

Teledirekt toonde zich niet bereid vrijwillig mee te werken aan het staken van de verspreiding van de illegale kopieersoftware. Brein spande daarop het kort geding aan dat twee weken geleden diende voor de rechtbank te Rotterdam. Tijdens de zitting ging Teledirekt niet in op het voorstel van de rechter om de door Brein geëiste onthoudingsverklaring alsnog te tekenen.

De rechter heeft Teledirekt verboden om nog langer omzeilingsmiddelen te verspreiden, zo meldt Brein vrijdag in een verklaring. Daarnaast moet Teledirekt afstand doen van zijn voorraad kopieersoftware en opgave verstrekken van zijn leveranciers, afnemers en van de verkochte stuks en genoten winst. Brein is van plan schadevergoeding te vorderen.

Brein kondigde eerder dit jaar al aan de vervaardiging, verspreiding en promotie van illegale omzeilingsmiddelen aan te zullen pakken. "Wij voegen de daad bij het woord", zegt Tim Kuik, directeur van de stichting. Illegaal kopiëren veroorzaakt volgens hem grote schade voor rechthebbenden. Het gaat daarbij volgens Brein met name om het onderling weggeven van zelfgemaakte kopieën onder consumenten. Vorig jaar waren dat er naar schatting van de stichting 22 miljoen met een straatwaarde van 114 miljoen euro.