Uit een persbericht dat Brein afgelopen vrijdag op zijn site plaatste constateert de anti-piraterij stichting zelf dat er inmiddels 11 Usenet-sites, met in totaal 900.000 gebruikers, zijn gestopt na het FTD-vonnis. Daarin bepaalde de rechter dat het noemen van spots op het forum van FTD in strijd was met de wet, FTD moest het forum opschonen. In plaats van het forum schoon te vegen gooide FTD de handdoek in de ring.

Druk van de rechter

Niet lang daarna gingen er vijf andere fora offline na een sommatie van Brein. Volgens de stichting gaat het inmiddels in totaal om 12 fora. Volgens de Usenet-gebruikers op het recent opgerichte kill-brein.com zou het eerder gaan om 16 sites, inclusief FTD. Te weten: FTD, FTN2Day, TwilightNZB, NZBkingdom, Dutch Binaries Program, FTAClub, Just4Fun, TwilightNZB, ShrekNZB, Extreme-net, FuriousNZB, D4D, Cassanova, Crosspost, Movie2be en Team-Cassanova.

Vrijwel alle beheerders geven aan te stoppen na een sommatie van Brein. Vooral het vonnis tegen FTD speelt daarin een grote rol. "ShrekNZB was voor de rechtzaak van FTD al onder druk gezet met Sommatie's en brieven dat het offline moest, hier hadden wij geen gehoor aangegeven, nu FTD is gesloten hebben wij geen andere keus dan te stoppen", luidt bijvoorbeeld de reactie van ShrekNZB. Naast fora die ermee stoppen overwegen sommigen hun handel naar het buitenland te verplaatsen.

'Actie' tegen Brein

Op kill-brein.com en piratenforum Pirates Planet wordt inmiddels opgeroepen tot een grootschalige actie tegen stichting Brein. Hoe serieus die actie is bedoeld blijft de vraag aangezien hij gepland staat op 1 april.

De oproep is voor "iedereen die ook maar enig gevoel van betrokkenheid in zijn donder heeft en het nu eindelijk ook eens een keertje zat is met dat geouwehoer van Brein en Co en nu eens echt actie wil voeren", aldus de piraten in een e-mail. De bedoeling is 100.000 mensen te verzamelen en een cordon te vormen rond het gebouw van Brein.

"Mochten we door de politie aangepakt worden dan doen we stilzwijgend verzet, tot men begint te meppen", staat verder te lezen in de oproep. "Trek dikke kleding aan zodat die gummiknuppels niet aankomen....doe een bril op, doe een hoestkapje voor ivm de peppersrpay. Wat men dus in Egypte kan kunnen wij ook."

Zelfs als de actie serieus is gaat hij waarschijnlijk niet slagen. "Gezien het haast ontelbare aantal reacties denk ik dat dit een zeer groot succes gaat worden!", luidt een van de cynische reacties op de oproep van kill-brein. Het aantal commentaren staat inmiddels op 10.