Dvdstream.nl ontving afgelopen week een brief van de advocaat van Brein waarin de piraterijbestrijder bekendmaakte een kort geding tegen hen aan te spannen. Op deze manier hoopte Brein te voorkomen dat Dvdstream met zijn activiteiten van start zou gaan. In de praktijk is Dvdstream echter nog helemaal niet van start gegaan doordat zijn hardwareleverancier Palmbutler failliet is. "Door dit faillissement moeten we de lancering van onze dienst uitstellen", zegt Eric-Paul Scholten van Dvdstream tegenover WebWereld. "De extra tijd zullen we gebruiken om ons concept te verbeteren. Een rechtszaak lijkt ons echter zinloos omdat we nog niet in business zijn."

Vertrouwen

Scholten heeft evenwel nog altijd vertrouwen in de toekomst van Dvdstream. "Er was vraag naar ons concept, ook van grote bedrijven. Men zoekt nog steeds naar dé manier om films online te kunnen streamen. Zonder PalmButler is het Dvdstream-concept echter lastig uit te voeren." Abonnees van Dvdstream kunnen voor een vast bedrag per maand onbeperkt online films huren en deze via speciale hardware direct streaming op de televisie bekijken. Dvdstream heeft de filmmaatschappijen echter nooit om toestemming gevraagd. Dit omdat met de `filmindustrie simpelweg geen afspraken kunnen worden gemaakt', verklaarde Scholten eerder al tegenover WebWereld. Volgens de initiatiefnemer liggen de prijzen bij streaming verhuur `schandalig hoog' en wil de filmindustrie simpelweg niet dat anderen online films verhuren. "Dat willen ze in een later stadium zelf doen." Scholten lijkt na alle commotie iets bijgedraaid en sluit nieuwe gesprekken met de filmindustrie niet uit. Hoe en of een mogelijke toekomstige deal er uit zou moeten gaan, durft Scholten niet te zeggen.

Brein

Brein zegt in een reactie tevreden te zijn met het behaalde resultaat. "DVDstream heeft zijn site inmiddels van het web gehaald. Tegelijkertijd hebben wij een brief ontvangen waarin DVDstream met zoveel woorden lijkt te zeggen dat zij zich zullen onthouden van het streamen van films zonder toestemming van rechthebbenden. Dat was ons doel. Als wij dat bevestigd krijgen dan zullen wij het kort geding intrekken", aldus Tim Kuik, directeur van Brein, tegenover WebWereld. Omdat DVDstream.nl nooit daadwerkelijk met het streamen van films is begonnen heeft Brein naar eigen zeggen geen reden om een schadevergoeding te eisen.