Dinsdagavond bereikten de 135 deelnemende landen aan de World Summit on Information Society (WSIS) een akkoord over de toekomst van de zogeheten dns root-servers (het adresboek van internet) en de uitgifte van domeinen en ip-adressen. De verwachting is dat de tekst vrijdag definitief zal worden aangenomen.

De uitkomst van de onderhandelingen worden algemeen gezien als een overwinning van de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid en de private Amerikaanse organisatie ICANN staan nauwelijks zeggenschap af aan andere landen.

Brinkhorst is ervan overtuigd dat de Amerikanen uiteindelijk macht zullen moeten inleveren. "De trein is op de rails gezet en gaat rijden, linksom of rechtsom, de weg naar internationalisering is ingezet", stelt de bewindsman.

Brinkhorst voelt naar eigen zeggen weinig voor de pleidooien van landen als Brazilië, China en Iran die het internetbeheer willen onderbrengen bij een intergouvernementele organisatie, bijvoorbeeld de Verenigde Naties. De minister vindt dat de ICANN 'prima werk verricht'.

Brinkhorst hoopt dat de landen op de VN-top in Tunesië zich nu kunnen richten op 'de issues waar het echt om gaat, het verkleinen van de digitale kloof tussen arm en rijk'.

Kritiek

De WSIS gaat niet ongemerkt voorbij. De Tunesische autoriteiten hebben in de aanloop naar de top verscheidene demonstranten gearresteerd. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International bekritiseert het harde, gewelddadige politieoptreden tegen vreedzame demonstranten.

De Zwitserse president Samuel Schmid greep de VN-top aan om flinke kritiek te uiten op de manier waarop de Tunesische autoriteiten internet censureren, zo meldt The Register. "Het is niet te geloven dat de VN nog steeds leden heeft die hun eigen burgers opsluiten vanwege de dingen die ze op internet of in de pers hebben geschreven", stelde Schmid.

In verband met de viering van het tienjarig bestaan van Webwereld is het nieuwsaanbod op Webwereld vandaag beperkt.