Britannica noemt de berichtgeving van het hoogaangeschreven wetenschappelijke tijdschrift Nature onjuist en misleidend, zo bericht The Register.

Nature plaatste in december vorig jaar een artikel met de strekking dat de wetenschappelijke lemma's van het door vrijwilligers samengestelde Wikipedia nauwelijks onderdeden voor die in de Britannica-encyclopedie.

Het wetenschappelijk tijdschrift concludeerde dit op basis van teksten die het had gestuurd naar onafhankelijke deskundigen. In de Britannica-fragmenten kwamen volgens deze deskundigen 123 onnauwkeurigheden voor, bij Wikipedia 162.

Ethanol

In een uitgebreide reactie (pdf) laat Britannica geen spaan heel van het Nature-onderzoek. De makers van de encyclopedie hekelen de onderzoeksmethode. Zo zou Nature misleidende fragmenten naar de onafhankelijke onderzoekers hebben gestuurd.

"Tientallen fouten die werden toegeschreven aan de Britannica, waren helemaal geen onnauwkeurigheden. En sommige artikelen die Nature onderzocht, stonden niet eens in de Encyclopedia Britannica", stelt de Britannica-encyclopedie.

Zo blijkt dat Nature naar een verkeerd artikel over ethanol heeft gekeken. Deze tekst was niet afkomstig uit de 'echte' Britannica, maar uit de Britannica Student Encyclopedia: een minder volledig naslagwerk voor jongeren.

Ook kreeg één van de onafhankelijke deskundigen alleen de 350 tellende introductie toegestuurd van een artikel van zesduizend woorden. Deze deskundige oordeelde vervolgens dat er te weinig informatie in het Britannica-artikel stond.