British Telecom wil een 'significant deel' van de Nederlandse markt veroveren. De overname van Telfort past in deze strategie.

De verkoop van de aandelen komt amper een week nadat de kwaliteit van het mobiele netwerk van Telfort door de Consumentenbond als onvoldoende werd gekwalificeerd. Volgens een NS-woordvoerder heeft het onderzoek van de Consumentenbond geen rol gespeeld bij de verkoop van de aandelen.

Hij zegt dat de spoorwegen alle vertrouwen in Telfort hebben, maar dat de NS zich meer wil richten op de core business: reizigersvervoer, stationsexploitatie en vastgoedprojecten. Ook NS-topman Rob den Besten laat zich in soortgelijke bewoordingen uit: "Aangezien er op korte termijn grote investeringen op stapel staan, kwam het aanbod van BT op het juiste moment".

Telfort, dat zowel een vast als mobiel netwerk exploiteert, zegt verheugd te zijn over de aandelenovername door BT. "Nu kan Telfort zich verder ontwikkelen door te profiteren van BT's leidende positie als wereldwijd communicatiebedrijf. De NS blijven een belangrijke klant met wie we ook in de toekomst zullen samenwerken bij de ontwikkeling van toonaangevende toepassingen op telecom- en e-commerciegbied voor de Nederlandse markt.", aldus Telforts algemeen directeur Ton aan de Stegge in een persbericht. Zo zullen de Telfort-telefooncellen gewoon op de Nederlandse stations blijven staan.