De Communications Data Bill moet de misdaad- en terreurbestrijding bestrijden, maar de gevolgen kunnen verstrekkend zijn, zo schrijft BetaNews.

Commotie

Sinds oktober 2007 zijn Britse telecombedrijven wettelijk verplicht om al het mobiele en vaste telefonieverkeer een jaar te bewaren, om te voldoen aan EU-richtlijn 2006/24/EC. In Nederland heeft de Tweede Kamer op donderdag de bewaartermijn op 12 maanden gesteld.

Een nieuw Brits wetsvoorstel wil de bewaarplicht echter uitbreiden naar bijna alle communicatie. Het voorstel veroorzaakt veel commotie omdat het grootschalige spionage van de overheid op burgers mogelijk zou kunnen maken.

Volgens woordvoerders van het Home Office, het Britse ministerie voor nationale veiligheid, is de wet noodzakelijk, vanwege de internetrevolutie. "Door deze nieuwe communicatiemiddelen zijn onze huidige middelen om data te onderscheppen en die te gebruiken om het publiek te beschermen niet meer toereikend", aldus het Home Office.

Staatsdatabase

Een mogelijk gevolg van de wet zou kunnen zijn dat er een door de staat beheerde database met alle miljarden communicatie-uitingen van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk zal komen. BetaNews twijfelt of dit praktisch uitvoerbaar zal zijn. Later dit jaar zal het Britse parlement zich over het voorstel buigen.