De merken Orange en T-Mobile hebben in het Verenigd Koninkrijk samen ongeveer 28,4 miljoen mobiele klanten. Dat is 37 procent van de Britse markt (volgens cijfers van eind 2008). Daarmee wordt de joint venture de grootste operator en overvleugelt het O2 en Vodafone. De breedbandactiviteiten van Orange worden ook opgenomen in de joint venture.

Volgens The Times waren Telefónica (O2) en Vodafone ook in de race om T-Mobile UK over te nemen. Die onderhandelingen zijn echter vastgelopen, waardoor Orange nu aan de haal gaat met de Britse tak van T-Mobile.

Virgin Media

Het is onduidelijk wat er gebeurt met de MVNO (mobile virtual network operator) Virgin Mobile, die als onafhankelijke provider het mobiele netwerk huurt van T-Mobile. Virgin Media heeft 3,2 miljoen mobiele klanten in het Verenigd Koninkrijk.

Deutsche Telekom en France Télécom denken door deze samenwerking een beter draadloos bereik te kunnen bieden aan mobiele klanten. Ook moet de samenvoeging van de wederzijdse winkelketens leiden tot betere klantenservice. Daarnaast willen Deutsche Telekom en France Télécom samen investeren in nieuwe technologische innovaties.

Besparingen

De fusie levert ook besparingen op, schrijven de bedrijven in een gezamenlijk persbericht. Onderhoud van het netwerk, distributie en marketing kan samengevoegd worden. Ook zien de bedrijven elders mogelijkheden om het personeelsbestand af te slanken. Vooral bij de klantenservice, de netwerkafdeling en bij G&A (General and Administrative) zijn besparingen mogelijk. Bij Orange UK werken 13.000 mensen, T-Mobile heeft 6.500 Britse werknemers.

Tom Alexander, momenteel ceo van Orange UK, wordt ceo van de joint venture waar elk bedrijf 50 procent van bezit. Richard Moat, nu ceo van T-Mobile UK, krijgt de dagelijks leiding als coo (operationeel directeur).

Doorgaan als Orange

De merken Orange en T-Mobile blijven tot 18 maanden na de afronding van de fusie bestaan. In die periode wordt er een nieuwe merkenstrategie bepaald. Analisten verwachten dat de joint venture doorgaat onder het merk Orange, dat een grotere bekendheid heeft in het Verenigd Koninkrijk. De fusie wordt naar verwachting eind oktober beklonken.

Deutsche Telekom en France Télécom deden in 2007 al zaken in Nederland. Toen legde Deutsche Telekom 1,33 miljard euro neer om Orange over te nemen van France Télécom. Orange ging op in T-Mobile.