Virgin Media was volgens The Register van plan over enkele weken de nieuwe dienst 'Virgin Music Unlimited' te lanceren. Daarbij zouden betalende klanten via een p2p-netwerk onbeperkt muziek met elkaar kunnen uitwisselen. Het zou een van de eerste peer-to-peer-diensten zijn waar een provider geld voor zou rekenen en waarvoor royalty's zouden worden betaald.

Universal en Sony tegen

Maar onder druk van enkele grote platenmaatschappijen heeft Virgin Media nu het hele plan afgeblazen. Onder meer Universal en Sony blokkeerden de lancering van de nieuwe muziekdienst. De labels eisten dat Virgin uploads en downloads van liedjes zou blokkeren, schrijft The Register.

Zonder die mogelijkheid had de dienst geen toegevoegde waarde meer, waarna Virgin besloot af te zien van het initiatief. Virgin wil volgens The Register geen commentaar op de kwestie leveren, maar het bedrijf dat de techniek achter Virgin Music Unlimited zou leveren, Playlouder, bevestigt wel het afblazen van het plan.

Virgin is een van de Britse internetproviders die meewerkt aan het aanpakken van filesharers, nadat de grote isp's daarover vorig jaar zelfreguleringsafspraken met de muziekindustrie maakte.

Isle of Man omarmt p2p

Intussen wil het eiland Isle of Man in de Ierse Zee peer-to-peer-downloaden omarmen, schrijft de International Herald Tribune maandag. Volgens een voorstel van het lokale bestuur zouden de 80 duizend inwoners van Isle of Man onbeperkt muziek mogen downloaden in ruil voor het betalen van een vast maandelijks bedrag aan hun internetproviders.

De opbrengsten zouden vervolgens door een speciaal bureau worden verdeeld onder rechthebbenden, zoals platenmaatschappijen. Zij zouden inkomsten ontvangen op basis van hoe vaak hun muziek is gedownload of gestreamd. Dat systeem lijkt op de manier waarop in sommige landen royalty's voor webradio-uitzendingen en podcasts worden afbetaald. Het voorstel is nog in behandeling.