De providers BT, Virgin, Orange, Tiscali, BSkyB en Carphone Warehouse hebben een 'Memorandum of Understanding' getekend van het Britse Department for Business, Enterprise & Regulatory Reform (BERR), zo meldt Reuters.

Waarschuwingsbrief

Het huidige plan gaat nog niet zo ver dat piraten van het netwerk worden afgesloten, zoals de vermaaksindustrie wenst. De providers hebben wel toegezegd het illegale downloaden 'aanzienlijk terug te brengen'. Tijdens een testperiode van drie maanden zullen zij iedere week een brief sturen aan illegale downloaders, waarin deze worden gewaarschuwd dat zij in de gaten gehouden worden.

Na deze testperiode zullen de isp's en auteursrechtorganisaties samen met mediawaakhond Ofcom een Code of Practice ontwikkelen, die voorschrijft wat zij kunnen doen als de geschreven waarschuwingen niet helpen. Mogelijke maatregelen tegen hardnekkige piraten zijn het afsluiten na drie waarschuwingen of filtering van illegale downloads.

Legale diensten

Eerder meenden de Britse isp's dat zij slechts een doorgeefluik waren en niet verantwoordelijk konden worden gesteld voor de content. Zij werkten pas meer met het plan van de Britse overheid, nadat deze had gedreigd wetgeving op te dringen als zij niet zouden samenwerken met de entertainmentsector om illegale p2p-activiteiten terug te dringen.

Volgens de Britse overheid moeten de ondertekenaars van het plan ook samenwerken om auteursrechtelijk beschermde content legaal beschikbaar te maken op internet. Deze week heeft BSkyB al een muziekdienst op basis van abonnementen aangekondigd.

Frans voorstel

Ook op Europees niveau worden de messen tegen de piraten geslepen. Op een informele bijeenkomst zijn de Europese ministers van Cultuur en Media overeengekomen dat isp's meer moeten doen om online schendingen van het auteursrecht te vervolgen, zo meldt ZDNet. De Franse minister van Cultuur meent dat de Europese Commissie bereid is om voorstellen hierover op te nemen als onderdeel van de telecomhervorming, waarover op 22 september zal worden gestemd.

Volgens een Frans voorstel moeten internetters die herhaaldelijk illegale content downloaden boetes krijgen of van internet worden afgesloten. In het Europees Parlement is echter een kleine meerderheid tegen zulke maatregelen, zo bleek eerder dit jaar.