Sites die de Popcorn Time-software aanbieden maken indirect inbreuk op het auteursrecht. Daarom moeten isp's de toegang tot deze sites blokkeren, net als bij The Pirate Bay. Dat oordeelt de Britse rechter.

Over Popcorn Time zelf is de magistraat duidelijk: "Het hele punt van Popcorn Time is om inbreuk te maken op het auteursrecht. De software heeft geen legitiem doel." Maar ook het aanbieden van de software mag dus niet. Dat is geen klassieke auteursrechtinbreuk, er is geen sprake van openbaarmaking van beschermde werken, maar het is wel onrechtmatig. Een IP-blokkade is dus nodig. Hollywood kan bovendien de lijst met te blokkeren sites uitbreiden, oordeelt de rechter.

Vergelijkbaar met Pirate Bay?

In Nederland is de kwestie nog niet beslist. Stichting BREIN heeft wel al verschillende sites die Popcorn Time-software aanboden offline gedwongen. Ook Nacho Time, de variant die streaming in de browser bood, werd door BREIN geëlimineerd.

Maar een blokkade door isp's is een andere zaak. Daarover moet eerst duidelijkheid komen over het blokkeren van The Pirate Bay. Die zaak ligt nu bij de Hoge Raad. En dan moet blijken in hoeverre sites die alleen de Popcorn-applicatie aanbieden te vergelijken zijn met The Pirate Bay.

Lees verder: BREIN en Popcorn Time spelen kat en muis