Enkele grote Britse providers zeggen dat ze sites die veel dataverkeer veroorzaken, zoals YouTube of BBC's iPlayer, uiteindelijk geld willen vragen om een goede doorgifte van die sites te kunnen garanderen. Sites die een deal sluiten met de isp's krijgen dan een betere kwaliteit van dienstverlening dan sites die dat niet hebben gedaan. Die sites mogen dan gebruik maken van de snelle rijbaan op de drukke datasnelweg.

Die gedachten gaan in tegen het idee van 'netneutraliteit': elke provider behandelt elk datapakketje gelijk. "Netneutraliteit? Dat bestaat nu ook al niet", stelt directeur Andrew Heaney van TalkTalk, een van de grootste Britse isp's tegen PC Pro. Technieken als deep-packet inspection (DPI) en netwerkmanagement noemt zijn concurrent, Simon Milner van BT, ook 'essentieel voor de ontwikkeling van internet vandaag de dag'. DPI is omstreden vanwege vermeende privacy-inbreuken.

Deals sluiten

"We zien situaties ontstaan waarin sommige contentpartijen aan BT willen betalen voor een betere kwaliteit van dienstverlening", aldus Milner tijdens een recent congres. TalkTalk is ook bereid om toegang tot bijvoorbeeld de BBC iPlayer te beperken ten faveure van YouTube als die laatste site bereid zou zijn een hoger bedrag te betalen aan de provider. "Het staat ons vrij om in zo'n geval ofwel met de BBC ofwel met YouTube een dergelijke deal te sluiten", aldus Heaney van TalkTalk.

De Britse telecomtoezichthouder Ofcom zegt dat er 'reële economische baten' zijn bij het nieuwe model dat de isp's willen invoeren. "Zeker rond toepassingen als internet-tv verwachten consumenten dat een film van begin tot eind vlekkeloos streamt, zonder constante haperingen", aldus een Ofcom-woordvoerder tegen PC Pro.

OPTA: transparantie is genoeg

In Nederland spelen discussies over netneutraliteit ook. Telecomtoezichthouder OPTA kwam vorige week nog met een standpunt over de kwestie. Internetaanbieders moeten voortaan hun klanten informeren over welke diensten voorrang krijgen op het netwerk en welke diensten worden afgeknepen of geblokkeerd, stelt OPTA in zijn 'beleidsfocus voor 2011'. Dat standpunt komt voort uit Europese regelgeving.

De toezichthouder stelt 'geen specifieke verplichtingen ten aanzien van openheid van internet'. Providers mogen dus beperkingen opleggen. OPTA pleit vooral voor 'transparantie' door isp's, zodat consumenten 'een geïnformeerde keuze kunnen maken'.