Er wordt in Groot-Brittanni├ź over en weer heftig gelobbyd om bestandsformaten ODF en OOXML, ontwikkeld door Microsoft. De Britse overheid is van zins alleen ODF tot officiele documentstandaard uit te roepen, net als in Nederland het geval is. Microsoft mobiliseert nu zijn partners en netwerk om te lobbyen en ook Open XML (OOXML) een rivaliserende standaard, toe te laten. Woensdag sluit de consulatieronde.

Standaardenstrijd

OOXML is ook een open ISO-standaard, en bovendien meer gebruikt dat ODF, stelt Microsoft. Het uitsluiten ervan gaat het Britse bedrijfsleven geld kosten. Maar tegenstanders roeren zich fel, zowel in de reacties onder de blogpost van Microsoft als elders. De totstandkoming van OOXML als ISO-standaard is namelijk uiterst omstreden, de specificaties zouden wemelen van onbegrijpelijke complexiteit en dubieuze inhakers op gesloten functionaliteit van Microsoft-software.

Die twijfels worden gevoed door het feit dat Microsoft zelf twee verschillende versies van OOXML implementeert in Office, beiden varianten van de ISO standaard 29500. Aan de ene kant OOXML 'strict', aan de andere kant OOXML 'transitional', die rekening houdt met legacy documenten.

Bijvoorbeeld Office 2010 slaat Word-documenten standaard op in de transitional-versie. Alleen Office 2013 kan ook OOXML strict documenten aanmaken. Reden voor critici om bij de overheid te pleiten om ver weg te blijven van deze standaardenbrei.

Volgens Microsoft is er van een standaardenstrijd geen sprake, maar is het praktisch het beste om zowel ODF als OOXML te ondersteunen.