De man heeft 140 uur taakstraf gekregen en een boete van 1200 euro. De man bouwde de spelcomputers niet alleen om, maar installeerde ook een harde schijf van 200 GB met daarop 80 spellen. Dat meldt de BBC. Het ombouwen van een X-Box of Playstation 2 kan door een extra chip te solderen in het apparaat. Vervolgens kunnen er ook geïmporteerde of gekopieerde spellen op worden gespeeld.

Het is de eerste keer in Groot Brittanië dat iemand veroordeeld wordt voor het aanpassen van spelcomputers. Vorig jaar zomer oordeelde een Britse rechter dat dergelijke chips illegaal zijn. In dat specifieke geval ging het om de Messiah-chip voor de Playstation 2. De rechter verwees naar het European Union Copyright Directive (EUCD) waarin staat dat het omzeilen van een kopieerbeveiliging verboden is.

Een dergelijke Europese richtlijn garandeert niet direct succes, zo bleek in Italië in Spanje. Begin 2004 oordeelde een Italiaanse rechter dat modificatiechips legaal zijn en dat het aan de gebruiker is hoe deze met zijn spelcomputer omgaat. De rechter noemde de chips zelfs 'een cruciaal instrument in het tegengaan van monopolieposities.'