De Britse minister van huisvesting, Grant Shapps, houdt er een dubbelleven op na als dubieuze webgoeroe, meldt The Guardian. Hij runde jarenlang, veelal onder pseudoniem, een bedrijfje dat de software TrafficPaymaster verkocht.

Flagrante overtreding Googlebeleid

Dit is een tool die automatisch lege websites vult met content van elders op het web, zogenaamd scraping. Vervolgens wordt naast deze geplagieerde content Google AdSense-advertenties geplaatst en zo geld verdiend.

Deze praktijk is een evidente overtreding van de regels van Google die scraping verbieden. “Het scrapen van content is niet alleen fout, het is ook een serieuze schending van ons beleid," aldus Google, die bevestigt dat TrafficPaymaster in overtreding is.

Verzamelrobot voor Twitter-volgers

Schapps zou ook een andere dubieuze tool, TweetAdder, gebruiken om meer Twitter-volgers te vergaren. De software maakt gebruik van het feit dat sommige mensen meteen iemand volgen als zij door diegene gevolgd worden.

Om deze wederkerige volgers binnen te harken volgt de software vanaf een account elke dag volautomatisch een groot aantal, soms honderden of zelfs duizenden, nieuwe mensen om ze de volgende dag weer te ontvolgen.

Shapps ontkent elke betrokkenheid, het bedrijf is namelijk al een paar jaar geleden overgeheveld naar zijn vrouw. Dat is echter alleen in naam, want die blijkt van online marketingtechnieken en social media geen kaas te hebben gegeten.