Volgens de minister wil de Engelse regering samen met aankomend president Barack Obama het Engelstalige web reguleren. "Als we op zoek gaan naar internationale oplossing voor het probleem, wordt de kans groter dat de internetindustrie de norm overneemt," zei Burnham in een interview met de Daily Telegraph.

Het keurmerk zou providers eenvoudig in staat kunnen stellen om websites te filteren, zodat kinderen alleen geschikte sites krijgen te zien.

De keurmerken voor de websites zouden volgens de minister gaan lijken op de leeftijdscategorie├źn voor films. Als voorbeeld verwijst hij tevens naar de televisieprogrammering. Op de Britse tv worden programma's en films met geweld pas na negen uur 's avond uitgezonden.

Vrijheid van meningsuiting

De minister ontkent de keurmerken in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting, maar verwijst naar video's van onthoofdingen die nu vrij beschikbaar zijn. "Sommige content moet voor toegankelijk zijn," zegt hij. "Dit is geen pleidooi tegen de vrijheid van meningsuiting, in tegendeel. Maar wanneer andere mensen worden geschaad, zijn er bredere maatschappelijke belangen in het spel."