Dat heeft Scotland Yard laten weten in een reactie op het bericht dat de Amerikaanse site Myspace de profielen van meer dan 29.000 bekende pedofielen heeft gevonden en verwijderd.

De Britse politie wil geen lijst met veroordeelde pedofielen vrijgeven aan individuen of organisaties tenzij ze direct zijn betrokken bij de wetshandhaving, zo heeft een woordvoerder van Scotland Yard aan de krant The Times laten weten. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is het met dat standpunt eens.

De namen van Britse pedofielen zullen dus niet aan sites als Myspace en Bebo worden overgedragen met het doel deze profielen uit te schakelen.

Volgens Scotland Yard worden sociale netwerksites juist gebruikt om bewijsmateriaal te verzamelen tegen vermeende pedofielen, waarbij agenten zich voordoen als minderjarigen. In de afgelopen anderhalf tot twee jaar zijn op die manier tien Britse pedofielen tegen de lamp gelopen, aldus Scotland Yard.

"Het feit dat ze als pedofiel veroordeeld zijn, betekent niet automatisch dat ze nog steeds kinderen lastig vallen", reageert een politiewoordvoerster. "Waarom zouden we ze op die manier aanpakken. Die mensen hebben hun straf al uitgezeten."

Overigens kent Engeland al een van de strengste wetten tegen kindermisbruik. Ook het centrum CEOP, dat strijdt tegen het online misbruik van kinderen, nuanceert het risico van pedofielen op sociale netwerksites.

Volgens het CEOP vormt de informatie die mensen over zichzelf online zetten het grootste gevaar. 'Grooming', het online contact leggen met kinderen met het doel ze te misbruiken, gebeurt volgens dit centrum meer in chatrooms en instant messaginggesprekken dan op sociale netwerksites.