De Britse toezichthouder voor financiële bedrijfsrapportages (Financial Reporting Council, FRC) stelt nu een onderzoek in naar de boekhouding van vóór de overname door HP. Software- en cloudbedrijf Autonomy wordt doorgelicht voor de periode van 1 januari 2009 tot 30 juni 2011, kondigt de FRC aan.

'Misleid'

De onafhankelijke raad geeft verder geen details. In de aankondiging geeft het wel aan dat het de bewaker is van goede corporate governance en financiële rapportage om investeringen te bevorderen. De FRC is gemachtigd om boekenonderzoeken uit te voeren en indien misstanden worden geconstateerd daar straffen voor op te leggen. Eventuele strafmaatregelen worden door een onafhankelijke raad bepaald na een hoorzitting die in de regel openbaar is.

HP heeft bij de enorme afschrijving op zijn miljardenkoop gesteld dat er sprake is van fraude en dat het is misleid door Autonomy. De ceo van het omstreden Britse bedrijf sprak dit fel tegen. Later zijn er verdenkingen geuit en beschuldigingen opgedoken dat beide partijen - de koper HP en de gekochte firma Autonomy - wisten van de boekhoudfraude, en die stil hebben gehouden.

Audit door Deloitte

Voor de overname door HP zijn de boeken van Autonomy ge-audit door Deloitte. Die firma verklaart nu tegenover de Wall Street Journal dat het geen weet had van enige accountingmisstanden of van valse vertegenwoordiging in de financiële verklaringen van Autonomy. "We hebben onze audit uitgevoerd in volledige compliance met de richtlijnen en professionele standaarden", aldus een woordvoerder tegen de Amerikaanse zakenkrant. Ondertussen wordt er door de Amerikaanse overheid ook gekeken naar de financiën van Autonomy.