De Britse overheid wil met het project data.gov.uk iedereen in staat stellen openbare overheidsinformatie te kopiëren en hergebruiken om 'interessante dingen mee te maken'. Via de site kunnen verschillende datasets doorzocht worden, bijvoorbeeld de set educatie, criminaliteit of transport. De zoekfunctie op de site werkt nog niet optimaal maar de lijst met data functioneert naar behoren.

Naast de data, die de hoofdmoot van het project is, kan er overlegd worden op een forum. Ook is er een wiki aanwezig met de bedoeling informatie te delen over gebruikte technieken om de data verder te verwerken. Ontwikkelaars kunnen SPARQL gebruiken om Queries uit te voeren, een semantische webtechnologie die is vastgelegd door het World Wide Web Consortium om RDF-zoekopdrachten uit te voeren, een computertaal voor het ophalen voor gemanipuleerde data.

Ideeën indienen

Op de site kan iedereen een idee indienen voor hergebruik van de beschikbare data. Ontwikkelaars kunnen kijken of ze het de moeite waard vinden om een dergelijk idee uit te voeren. In het applicatiegedeelte van de site zijn applicaties te vinden die al zijn ontwikkeld met gebruik van de data. Zo is er bijvoorbeeld een iPhone-applicatie gemaakt voor het vinden van de dichtstbijzijnde tandartsenpraktijk, of een site met huizenprijzen. Aan de applicatiedatabase is een beoordelingssysteem en een reactiefunctie gekoppeld.

"Het is in bèta dus we weten dat er nog veel te doen is", schrijft de Britse overheid op de site. "We hopen wel dat de site de functionaliteit en data gaat leveren die jullie willen zien. We werken hard aan verdere verbeteringen."

Nederland

Ook de Nederlandse overheid probeert de overheidsdata op vergelijkbare wijze open te maken. Dit gebeurt via de site Datzouhandigzijn.nl. Daar kunnen burgers en bedrijven ideeën, plannen of wensen achterlaten.

Het initiatief is geïnspireerd op Show Us A Better Way. Dat is een ander Brits initiatief waarbij de overheid een wedstrijd uitschreef om slimme dingen te doen met overheidsinformatie. Dat project was een eerste aanzet naar data.gov.uk.

Beter dan de VS

Ondertussen bejubelt ReadWriteWeb het openstellen van overheidsinformatie op deze manier. De Britten stellen op dit moment drie keer zoveel data beschikbaar dan de Amerikanen. Zij kwamen een half jaar geleden met een vergelijkbaar project, maar tot op heden zijn er maar 1.000 datasets beschikbaar.

De in de VS beschikbare data stuitte ook op kritiek. Zo werd er geen gevoelige data opengesteld. Er zijn bijvoorbeeld geen militaire gegevens terug te vinden. De Britten maken daarentegen 22 militaire datasets openbaar, inclusief een set waarin het aantal zelfmoorden in het Britse leger wordt vastgelegd. Een kritiekpunt van gebruikers van beide sites is dat de data niet wordt gepubliceerd in standaardformaten.

Semantisch

Het Britse project is opgezet met hulp van Tim Berners-Lee, bekend als de vader van het internet. De Britten zetten stevig in op het semantische web, een stokpaardje van Berners-Lee voor de toekomst van het internet.

De Britten maakten een korte documentaire over het openen van overheidsdata. Ze gingen op bezoek bij de Amerikaans overheid.

"Open Gov the Movie" - from Delib from Delib on Vimeo.