Het wetsvoorstel verplicht telco's en internetproviders data voor een jaar te bewaren en beschikbaar te stellen aan opsporingsdiensten. De data behelst alle email- en ip-adressen, telefoonnummers en sociale mediacontacten van burgers, schrijft de Britse krant The Telegraph op basis van anonieme bronnen. Het gaat daarbij niet om de inhoud van de gesprekken, maar om de contactgegevens.

Direct Messages

De telco´s en providers zijn zelf verantwoordelijk voor de opslag van de data. Onder de verzamel- en bewaarplicht vallen ook persoonlijke berichten op sociale media en de communicatie tussen spelers van online videogames. De wetgeving geeft opsporingsdiensten realtime toegang tot telefoon- en internetbestanden die aangeven met wie, wanneer en waar burgers communiceren.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken (Home Office) onderhandelt de afgelopen twee maanden met internetbedrijven over de regelgeving, meldt de Britse krant. Het wetsvoorstel zou in mei dit jaar gelanceerd worden. Volgens het ministerie is een uitbreiding van de dataretentie noodzakelijk vanwege de aankomende Olympische Spelen, die een belangrijk doelwit zouden vormen voor terreuraanslagen.

Beter voor publiek

Het plan komt af van de Britse opsporingsdiensten, die daarmee volgens het ministerie de veiligheid van het publiek beter kunnen waarborgen. Het voorstel roept vragen op bij burgerrechten-organisaties die het een vrijbrief vinden voor het ongebreideld snuffelen in de digitale communicatie van burgers. Daarnaast twijfelen ze aan de veiligheid van de data die een goudmijn voor hackers zouden betekenen. Verder vragen ze zich af of de providers de persoonlijke data voor reclamedoeleinden gaan gebruiken.