Groot-Brittanni├ź wil niet langer gebruik maken van de ICT-diensten van Fujitsu. Het Japanse bedrijf staat in het rijtje van bedrijven die op een zwarte lijst zijn gezet, meldt de Britse krant Financial Times. Gevolg is dat het niet langer in aanmerking komt voor toekomstige contracten in de Britse publieke sector.

Fujitsu heeft een lang verleden van automatiseringsdiensten voor de Britse overheid en tekende twee jaar geleden nog een intentieovereenkomst voor samenwerking.

Fujitsu is hoog risico

Het contracteren van Fujitsu wordt volgens de krant gezien als een hoog risico. Bij huidige opdrachten en die in het recente verleden zou dusdanig slecht gepresteerd zijn, dat de Britse overheid er genoeg van heeft.

Bij afwegingsprocedures voor nieuwe overheidscontracten is het Japanse elektronicabedrijf daarom geen optie meer. Iets wat volgens de krant ook geldt voor een groot beveiligingsbedrijf als G4S en een rijtje niet nader genoemde andere bedrijven.

Geen commentaar

Inmiddels is er discussie over het daadwerkelijk bestaan van een zwarte lijst. De Financial Times baseert zich op anonieme bronnen maar verzekert dat er een lijst bestaat.

De Britse ICT-newssite The Register heeft bevestigd gekregen van een bron op het Ministerie van Kabinetszaken dat het huidige contract van Fujitsu met deze overheidsinstelling niet wordt verlengd. Fujitsu wil zelf geen commentaar geven op de zaak.