Open source software wordt volgens de Britse overheid gekozen als de verhouding tussen prijs en kwaliteit goed is. Overheden moeten voorkomen dat ze vastzitten aan software die eigendom is van één partij, de zogeheten bedrijfseigen software, meldt de BBC.

Het loslaten van software zoals Windows kan een besparing opleveren van 600 miljoen pond, zeggen experts in de open source industrie. Volgens Simon Phipps, hoofd open source bij Sun Microsystems, wordt er een fortuin verspild aan het aanschaffen van licenties.

Meer kans van slagen

Ingres, dat onder meer open source databases aan bedrijven levert, zegt dat het Britse plan meer kans maakt dan dat van andere overheden. Dit omdat er duidelijk in staat hoe IT managers in het bezit kunnen komen van open source software.

In Nederland loopt momenteel het actieprogramma Nederland open in Verbinding van staatssecretaris Heemskerk. Met dit plan moeten overheden meer gebruik gaan maken van open source software en open standaarden. Oorspronkelijk had dit eind vorig jaar al moeten gebeuren, maar de invoering is opgeschoven. Gisteren werd bekend dat de kosten veel hoger gaan uitvallen dan verwacht.