De Britse regering praat al maanden over maatregelen om het ongebreidelde downloaden van muziek, films en andere content tegen te gaan. Daar is nu een invoerdatum aan gekoppeld.

De wetgeving wordt naar verwachting in april 2010 ingevoerd. In eerste instantie zal de Britse regering slechts waarschuwingen sturen naar piraten. Als de waarschuwingen niet leiden tot een 70 procent daling in illegaal filesharen, dan zal de regering overgaan tot het tijdelijk afsluiten van de internetverbinding.

Providers leveren data

Telecomwaakhond Ofcom krijgt de bevoegdheid informatie te vergaren over downloaders. Internetproviders moeten die data aanleveren.

Provider Talk Talk is falikant tegen de wetgeving en belooft de maatregelen via de rechter aan te vechten. Talk Talk en andere providers vinden dat het niet hun taak is om agent te spelen om hun netwerk.

Kosten controle

Providers maken zich ook zorgen over de kosten van de maatregelen. Lord Mandelson, de verantwoordelijke minster, zegt dat de kosten van de internetcontrole door zowel de isp's als de contentleveranciers moeten worden opgehoest. De branchevereniging van internetproviders vindt dat rechtenhouders alle kosten moeten dragen.

Lord Mandelson probeert onrust onder burgers te sussen door te benadrukken dat internetafsluiting een laatste middel is, en alleen bedoeld voor hardnekkige downloaders. Ook kunnen afgeslotenen in beroep gaan tegen de beslissing.

Kopie van een cd

De zwaardere straffen voor internetpiraterij betekenen dat de regering op andere vlakken minder streng zal optreden, aldus Mandelson. Iemand die een cd meeneemt naar een familielid moet daarvan een kopie kunnen delen, vindt de minister.

In Brussel wordt op dit moment hard onderhandeld over amendement 138, een onderdeel van een Europees Telecompakket. Dat amendement gaat over de vraag of rechterlijke toetsing nodig is vóór het afsluiten van het internet. Het Europarlement wil graag rechterlijke toetsing vóóraf, de lidstaten achteraf.

Sarkozy

Als de lidstaten hun zin krijgen, dan zijn er geen Europese bezwaren tegen de Britse wetgeving en de 'three strikes'-wet van de Franse premier Nicolas Sarkozy.

Het Nederlandse kabinet is tot zover niet van zins om de OPTA als piraterijwaakhond in te zetten. Wel bepleitte de commissie Gerkens afgelopen juni voor het op termijn strafbaar stellen van downloaden uit illegale bron, al is dat voorlopig nog niet aan de orde.