De toevoeging aan het wetsvoorstel komt van de huidige Britse Secretary of State Lord Mandelson, zelf Labour-lid. Hij wil die revisie als een hamerslag door het lagerhuis loodsen, maar dat voornemen is uitgelekt en stuit nu op weerstand.

Niet langs parlement

De Britse krant The Guardian meldt dat Mandelson pleit voor de 'statutaire' wijziging in een brief, nu uitgelekt, aan commissievoorzitter Harriet Harman, die gaat over dergelijke wetswijzigingen.

De toevoeging aan het wetsvoorstel werd ook gemeld door auteur en blogger Cory Doctorow, die al jaren pleit voor liberalisering van auteursrechten. Hij is getipt door bronnen binnen de Britse regering.

'Heksenjager'

De beoogde revisie zou de Secretary of State ook bevoegdheden geven voor het aanstellen van onderzoeksinstanties en handhavingsdiensten voor die auteursrechtenwetgeving. Mandelson is voorstander van het afsluiten van internetpiraten en heeft dat verwerkt in zijn voorstellen voor nieuwe Britse wetgeving.

Daarover wordt nu gedebatteerd in het Britse parlement. Lord Mandelson, is beoogd ict-minister, maar nu als Secretary of State al verantwoordelijk voor de uitvoering van het Digital Britain-plan. Dat moet het land voorzien van meer digitale diensten, een eind aan analoge radio, de uitrol van landelijk breedband, en meer toekomstgerichte e-zaken. Dat voorstel heeft al tot ophef geleid over een heffing op internetverbindingen om de ontsluiting van dunbevolkte gebieden te subsidiëren.

Opsporen en straffen

Het in juni opgestelde Digital Britain-rapport wordt nu vergezeld van een wetsvoorstel voor de digital economy van Groot-Brittannië. Aan die zogeheten Digital Economy Bill wil Mandelson volgens The Guardian en de anonieme bronnen van BoingBoing-blogger Doctorow dus toevoegingen hechten die zijn macht flink uitbreiden.

Die vrijbrief omvat het invoeren van nieuwe straffen voor schending van auteursrechten, maar ook het toekennen van opsporingsbevoegdheden aan de rechtenhouders, zoals de platen- en filmmaatschappijen. Mandelson heeft ook al verklaard te willen optreden tegen 'cyberkluizen'; online opslagdiensten die data opslaan maar ook het delen ervan toestaan.