Het Britse ministerie verantwoordelijk voor veiligheid en orde, de Home Office, heeft toestemming gegeven voor de uitgebreide mogelijkheden van de politie. De ordehandhavers kunnen nu op afstand een computer van een verdacht persoon in de gaten houden, zonder eerst toestemming te krijgen van de rechter. Zodra iemand met een hogere functie binnen het politiekorps een persoon verdenkt van illegale praktijken, mag de politie de pc van de verdachte in de gaten gaan houden.

Europees fiat

Het bespioneren van pc's zou helpen om mogelijke criminele acties op te opsporen en te verkomen, waar tenminste drie jaar cel voor staat. De spioneermogelijkheden van de Britse politie volgen op de goedkeuring van de Europese ministerraad begin december vorig jaar van een plan om cybercriminaliteit harder aan te pakken.

De Nederlandse autoriteiten hebben nog niet de complete volmacht van hun Engelse collega's. De Nederlandse politie experimenteert wel met nieuwe opsporingsmogelijkheden, zoals het sturen van trojans om zo toegang te krijgen tot de computer van een verdachte. Maar ondanks positieve geluiden uit het Binnenhof, heeft de Nederlandse politie voorlopig nog niet dezelfde bevoegdheden als de Britse politiediensten.

Deur intrappen

In het Verenigd Koninkrijk zijn burgergroeperingen verontrust over de nieuwe afluistermogelijkheden van de politie. "Dit zijn erg inbreukmakende mogelijkheden. Net zo erg als het intrappen van de deur en het binnendringen van je huis," stelt Shami Chakrabarti, directeur van mensenrechtengroepering Liberty, tegenover de Times.

De politie maakt gebruik van malware om een computer te infecteren met onder meer keyloggers. Daarmee kan worden nagegaan welke toetsaanslagen de gebruiker maakt.

Privacy

Het Britse kabinet denkt dat de ontwikkeling de politiediensten kan helpen, maar de oppositie vindt dat de regering privacykwesties goed in het oog moet houden. "De regering moet kunnen uitleggen hoe het werkt in de praktijk en welke maatregelen worden genomen om misbruik tegen te gaan," aldus schaduwminister van veiligheid Dominic Grieve tegen de Times. De Britse regering zegt samen te willen werken met andere EU-staten om de details van de mogelijkheden van de politie uit te werken.