Het plan voor de lijsten met illegale filesharers is onderdeel van een voorstel voor gedragsregels voor providers van de Britse telecomautoriteit Ofcom. Providers moeten volgens het voorstel de namen en het aantal keren dat de personen copyrightinbreuk plegen vastleggen, schrijft de Britse omroep BBC.

Rechthebbenden kunnen details van de lijst opvragen, om zo te bepalen of ze juridische acties kunnen starten tegen 'veelplegers'. De verdachte inbreukmakers krijgen volgens de plannen drie waarschuwingsbrieven voordat er juridische stappen mogen worden genomen.

Alle grote isp's

De gedragscode zou in eerste instantie alleen gelden voor de grote Britse providers met meer dan 400.000 klanten, zoals BT, TalkTalk, Virgin Media, Sky, Orange en O2. De regels kunnen later worden uitgebreid naar andere aanbieders. In de code staat ook hoe en wanneer providers hun klanten moeten informeren dat hun accounts worden gebruikt voor online piraterij.

De nieuwe regels gaan volgens Ofcom begin 2011 in. Ze zijn het gevolg van een passage in de omstreden Digital Economy Act (DEA). Een controversieel onderdeel van die wet is de mogelijkheid om de Minister van Binnenlandse Zaken de macht te geven om mensen van internet af te sluiten of hun internetsnelheid te beperken als ze waarschuwingen over auteursrechtinbreuken blijven negeren. Maar de concept-gedragscode vermeldt dat de minister niet van plan is om die passage op dit moment ten uitvoer te brengen.

Vraagtekens

Meerdere Britse consumentenorganisaties stellen vraagtekens bij het voorstel. Zij eisen dat er duidelijke bewijzen nodig zijn voordat juridische acties tegen de filesharers worden ondernomen. Consumenten moeten ook het recht krijgen zich tegen de claims te verdedigen.

Ofcom houdt tot eind juli een consultatieronde over het voorstel bij de betrokken partijen. Er komt een onafhankelijke beroepsprocedure voor klanten die vinden dat ze ten onrechte worden beschuldigd van inbreukmakend gedrag.

In Frankrijk is afsluiten van downloaders na drie waarschuwingen sinds vorig jaar mogelijk. De Nederlandse overheid en politiek heeft geen plannen in deze richting.