Dat stelde Barones Pauline Neville-Jones, conservatief lid van het House of Lords en schaduwminister voor Britse veiligheid, tijdens een rondetafelgesprek met de media op de RSA Beveiligingsconferentie vorige week.

Teveel toezicht, geen controle

Neville-Jones stoort zich vooral aan het gebrek voor verantwoordelijkheid. "Wat je op dit moment ziet, is dat wetgeving wordt misbruikt", stelt de politica. Als voorbeeld wijst ze erop dat burgers worden vervolgd zodra ze een lijst van in Irak omgekomen Britse soldaten online plaatsen. "Daarvoor is de antiterreurwetgeving nooit bedoeld."

Ze stelt vast dat de overheid de laatste tijd heel snel veel meer rechten heeft gekregen zonder dat de rechtsbescherming niet gelijkwaardig is toegenomen. Dit wil ze met regelgeving aanpakken. Wie gegevens verzameld moet beseffen dat de informatie niet hun eigendom is, maar van de belanghebbende.

"Mensen moeten duidelijk weten waarvoor gegevens worden bewaard en hoort misbruik te worden gestraft", stelt ze. "In Europa is men toch een flink stuk verder met privacyregelgeving. Het wordt tijd dat ook wij hier een echte privacywet krijgen."

Het Verenigd Koninkrijk heeft wel minimale wetgeving op het gebied van persoonsgegevens, omdat het lid is van de Europese Unie en daarom het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens moet respecteren en de privacyrichtlijn moet respecteren.

Wel vergaren

"We moeten ons ook afvragen of we alle gegevens wel nodig hebben", stelt Neville-Jones. Toch wil ze niet zover gaan om alles tegen het licht te houden.

"De overheid zal zijn werk wel moeten kunnen doen. Daarvoor moet je weten wie waarheen reist en wie met wie in verbinding staat", stelt ze. Daarbij benadrukt ze dat ze misbruik vooral met regels wil beteugelen en dat opsporingsinstanties terroristische elementen moet kunnen aanpakken.

De investeringen in de strijd tegen terreur zijn volgens haar wel noodzakelijk, ook al redden ze niet meetbaar meer levens dan bijvoorbeeld het veiliger maken van het verkeer. "Als je de weg opgaat dan neem je bewust een risico bij een aanslag niet." De overheid is dan ook de aangewezen partij om de burgers te beschermen volgens Neville-Jones.

Dat regels tijdens verschillende regimes veranderen en dus ook het gebruik van bewaarde gegevens verandert, verwacht ze te voorkomen met 'het hebben van vertrouwen in de democratie'.

Gegevensverlies

De barones erkent dat er vooral in het Verenigd Koninkrijk momenteel wel erg veel mis gaat. Het verliezen van gegevens baart haar ook zorgen en ze wil dan ook kijken naar manieren om dat aan te pakken. Zo werd dit weekend bekend dat er wederom een usb-stick met persoonsgegevens van 12 miljoen Britten op straat is komen te liggen.

Volgens Neville-Jones begint de tijd wel te dringen om de wet aan te passen: "Wat belangrijk is dat we dit goed gaan regelen. We moeten geen politiestaat worden."