De Ipod Nano's die aan 250 studenten worden verstrekt, kosten de school ruim 35.000 euro, zo meldt de BBC. De verstrekking van de populaire mediaspeler is een idee van assistent-rector Josh Coleman, die in Amerika en Australië op zoek ging naar methoden om het leergedrag van studenten te stimuleren.

Pressiegroep Campagne voor Echt Onderwijs is niet blij met het initiatief. De groepering stelt dat het verkeerd is om leerlingen om te kopen. Ook vinden de tegenstanders dat het initiatief het onderwijs devalueert. "Jongeren moeten voor hun eigen bestwil colleges willen volgen die de moeite waard zijn", stelt Nick Seaton, voorzitter van de actiegroep. Seaton vindt het initiatief een 'schandalige verspilling van belastinggeld'.

Coleman verklaart echter tegenover de BBC dat alleen studenten die al hun opdrachten hebben gemaakt en bij alle colleges aanwezig waren, de Ipod en de podcast krijgen. Volgens de assistent-rector wordt het project betaald door besparingen op een bouwproject.

Waarschijnlijk zullen eerst de colleges van de opleidingen in informatica, automontage en kinderzorg als podcast beschikbaar komen. De bedoeling is om volgend jaar de colleges van alle opleidingen als podcast aan te bieden. Coleman verwacht niet dat de aanwezigheid bij colleges door de actie zal afnemen. "Als ze op college komen en goed onderwijs krijgen, komen ze uit zichzelf terug voor meer", aldus Coleman.

Op een aantal hoger onderwijsinstellingen in Amerika worden mp3-spelers al gebruikt in het onderwijs. Daar zijn ze volledig in het curriculum geïntegreerd.