Met de maatregel hoopt de overheid de zes miljoen breedbandgebruikers in Groot-Brittannië die met regelmaat illegaal downloaden, een halt toe te roepen. De staatssecretaris van cultuur heeft laten weten dat de nieuwe wetgeving over de rol van internetproviders, in april 2009 van kracht zal zijn. Begin volgend jaar worden de eerste stappen in die richting gezet, meldt de BBC.

Vertegenwoordigers van de muziekindustrie hebben te kennen gegeven zeer blij te zijn met de nieuwe maatregelen. John Kennedy, hoofd van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI ): "Internetproviders hebben een unieke positie waarin ze invloed kunnen uitoefenen. Hiermee kunnen ze de schadelijke cultuur waarin creaties niet meer worden beloond een andere kant op sturen."

Wetgeving is moeilijk

Een woordvoerder van de Internet Service Provider's Association (ISPA) denkt dat het ontwikkelen van dergelijke wetgeving erg moeilijk zal zijn: "Wetgeving op dit gebied moet juridisch gegrond zijn, maar ook nog eens economisch uitvoerbaar. Daarbij hanteren internetproviders op dit moment ook al een systeem van zelfregulering, dat had lange tijd de voorkeur van de overheid."

Zelfregulering

Er werd dan ook lang gedacht dat zelfregulering de grote troef zou worden in de strijd van de Britse overheid tegen internetpiraterij. In uitgelekte plannen werd eerder deze maand gesproken over een systeem waarbij een internetgebruiker die zich schuldig maakt aan illegaal downloaden eerst een waarschuwing zou krijgen. Bij een nieuwe overtreding zou hij tijdelijk toegang tot internet verliezen. Hielp ook dit niet, dan zou de internetprovider verplicht zijn om de toegang permanent te blokkeren. De Nederlandse copyrightwaakhond Brein zag dit systeem eveneens zitten. Volgens Andy Burnham, staatssecretaris van cultuur is er echter nooit sprake geweest van een dergelijk plan.

Niet eenvoudig

Als de Britse overheid haar plan daadwerkelijk tot uitvoer brengt, dan zal Groot-Brittannië één van de eerste landen zijn die sancties oplegt aan internetproviders. Gemakkelijk zal dit overigens niet zijn, want de Britse wet E-Commerce Regulations uit 2002, stelt dat internetbedrijven moeten worden gezien als geleiders die niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud van het verkeer binnen hun netwerk.