De onmiskenbare tendens is om te eisen dat data binnen de landsgrenzen of in elk geval in de EU wordt opgeslagen. Zeker voor overheden die bergen gevoelige data van burgers verwerken. Er wordt zelfs gebroed op een Europese cloud, maar ook Amerikaanse dienstverleners als Microsoft spinnen er garen bij, door te garanderen dat gegevens in een datacenter in Europa wordt opgeslagen.

Eenmalig of voorbeeld voor anderen?

Maar de Britse fiscus breekt nu radicaal met die trend en gaat over op Google Apps, meldt The Register. In totaal werken daar 70.000 mensen, die gaan nu gefaseerd over op Gmail, Google Docs, Hangouts en andere Google-tools. Bij Google staat de data overal en nergens, het geeft geen specificatie van datalocatie.

Geen probleem vindt de fiscus. De kurken knallen bij Google, die rept van een 'bevestiging en goedkeuring' van Google's beleid voor het beheren van gevoelige data.

Overigens heeft Google in de VS wel een aparte cloud opgetuigd voor overheden. Omgekeerd blijkt die Europese cloud van Amerikaanse aanbieders als het het op aankomt een wassen neus. Via het Amerikaanse hoofdkantoor graaien opsporings- en inlichtingen diensten volop in die data.