Een Brit moet 5.000 pond betalen aan de muziekorganisatie British Phonographic Industry (BPI). De man stelde dat de BPI geen bewijs had dat hij auteursrechten schond, maar dat werd door de rechter verworpen. De boete van de Brit kan nog oplopen tot minimaal 13.500 pond vanwege de schade die is geleden door het uitwisselen van muziek, zo schrijft CNet.

De tweede man verdedigde zich met het feit dat hij niet wist illegaal bezig te zijn. "Onwetendheid is geen verdediging", was het oordeel van de rechter. De Engelsman krijgt vooralsnog een boete van 1.500 pond, maar ook dit bedrag kan nog verder oplopen.

"De rechters zijn duidelijk: uitwisselen van muziek is illegaal. Het uitwisselen brengt schade toe aan de muziekindustrie en brengt de toekomst van artiesten, en van hen die daar in investeren, in gevaar", aldus Peter Jamieson van de BPI.

Sinds oktober 2004 heeft de BPI 139 rechtszaken lopen. Het merendeel daarvan is inmiddels geëindigd in een schikking. Sommige uitwisselaars hebben daardoor boetes gekregen van 6.500 pond.