The Guardian publiceerde vandaag informatie uit documenten die van NSA-klokkenluider Edward Snowden vandaan komen, ditmaal een rapportage van de Britse geheime dienst GCHQ. Het document heeft meer weg van een basisschoolrapport dat de competenties van vooral de Franse, Duitse, Spaanse en Zweedse inlichtingendiensten beschrijft. Nederland wordt kort genoemd.

'AIVD klein maar competent'

De Britten vinden de Nederlandse inlichtingendiensten naar eigen maatstaven klein, maar wel competent en zeer gemotiveerd. Net als bij andere Europese inlichtingendiensten verrichtte de GCHQ vooral hand- en spandiensten in het trachten de lokale wetgeving bij te sturen, zodat de inlichtingendiensten meer armslag kregen voor het aftappen van telefoon- en internetverkeer.

Ook werd gekeken hoe er juridisch langs de bestaande wetgeving kon worden gemanoeuvreerd. De Britten signaleren dat onze wetgeving een drempel opwerpt, waaraan gewerkt moet worden “voordat het zover is dat zij kunnen opereren op de manier zoals GCHQ kan”, citeert The Guardian.

Telco's werken samen met geheime diensten

Op zich staat het artikel verder niet echt bol van allerlei onthullingen, omdat logischerwijs de inlichtingendiensten binnen Europa met elkaar samenwerken en vanzelfsprekend lobbyen voor een zo gunstig mogelijke wetgeving. Wel vallen twee zaken op: zowel de Fransen als de Spanjaarden hebben toegang tot de hoogste regionen in bedrijven binnen de telecom- en internetsector. De namen van die bedrijven worden in de onthulde documenten niet genoemd omdat dergelijke informatie ook in interne rapporten zoveel mogelijk wordt afgeschermd of geheim wordt gehouden.

De Franse en Spaanse inlichtingendiensten DGSE en CNI maakten de Britten met die zakelijke connecties wel jaloers. De Spanjaarden hadden diepe contacten met een telecombedrijf dat ook in de UK actief is en de Fransen kregen via een Franse telecommer doorgronde kennis van versleuteling in handen. Reden voor de Britten om de banden met zowel de Fransen als de Spanjaarden aan te halen en te verdiepen.

Duitsers tappen beter dan Engelsen

De Duitsers bleken veel verder te zijn met het aftappen van glasvezels dan de Britten. De Duitsers konden al internetverkeer aftappen dat via 100 Gbps-kabels werd verplaatst, terwijl de Brittten technisch gezien niet verder kwamen dan het aftappen van internetverkeer dat met een snelheid van 10 Gbps ging.

In Zweden vierde de GCHQ zijn grootste feestje door de Zweedse geheime dienst te helpen met het spinnen van een nieuwe omstreden wet in 2008, dat het aftappen van het internetverkeer dat het land in- en uitging mogelijk maakte. Over de Italianen zijn de Britten wat minder positief. Zowel de wet als het gebrek aan samenwerking tussen de verschillende Italiaanse diensten was de GCHQ een doorn in het oog.