Langere gevangenisstraffen zouden goed zijn voor het afschrikeffect bij veelplegers. Auteursrechtschending zou online net zo hard aangepakt moeten worden als offline, zo redeneren de indieners van het voorstel. Het huidige maximum van 2 jaar cel is volgens hen niet lang genoeg om internetpiraten af te schrikken, meldt TorrentFreak.

Alleen voor exploiteren

Het gaat daarbij overigens wel om de stevige gevallen. De nieuwe wetgeving is gericht op zij die georganiseerd te werk gaan en commercieel verdienen aan auteursrechtschending. Denk aan de exploitanten van de grote piratensites. De gebruikers ervan hoeven zich dus vooralsnog geen zorgen te maken.

Het voorstel is daarnaast de voedingsbodem van een publiek debat. Voor- en tegenstanders kunnen nog tot eind augustus op de consultatienota schieten, waarbij de Britse overheid hoopt op veel input van het volk. Hun meningen worden gepubliceerd in een rapport. Zo moet een brede discussie op gang worden gebracht over online piraterij en illegaal downloaden in het algemeen.