Het ontwerpplan voor de stringente antipiraterij maatregelen zou pas volgende week worden bekendgemaakt, maar is uitgelekt naar The Times.

Maat vol

Volgens de opzet van het Green Paper - een door de overheid opgesteld consultatiedocument - zouden internetaanbieders straks verplicht moeten worden om actie te ondernemen tegen abonnees die illegaal muziek of films downloaden. Overtreders krijgen eerst een waarschuwing per e-mail, waarna een tweede inbreuk resulteert in opschorting van het abonnement. Na drie overtredingen is de maat vol en wordt hun abonnement ontbonden, als de plannen doorgaan.

Internetaanbieders die weigeren mee te doen worden vervolgd en de namen van verdachte abonnees gaan naar de rechterlijke instanties. De overheid is er nog niet uit of providers verplicht moeten worden om gegevens over overtreders te delen.

Zelfregulering

Jaarlijks zouden ongeveer zes miljoen Britten illegaal bestanden downloaden. Film- en muziekmaatschappijen lopen door de piraterij naar eigen zeggen miljoenen ponden mis. Grote internetaanbieders als BT, Virgin en Tiscal zijn al jaren met de entertainmentbranche in overleg over zelfregulering, maar tot nog toe zonder resultaat.

Het voornaamste struikelblok bij zelfregulering is de vraag wie scheidsrechter moet spelen wanneer internetabonnees bijvoorbeeld beweren dat derden van hun draadloze netwerk hebben gebruikgemaakt. Toch blijft een woordvoerder van de Britse Internet Service Providers Association van mening dat zelfregulering is te prevaleren boven wetgeving.

Frankrijk

Als de Green Paper is besproken door de betrokken partijen, zal binnen enkele maanden een concreet voorstel volgen. De Fransen bespreken een vergelijkbaar plan tegen piraterij, gesteund door president Sarkozy, providers en eigenaars van muziek- en filmrechten.