Een onderzoekscommissie van de Britse overheid is boos over de ondoorzichtige overheidsprocedure waardoor Huawei-apparatuur in netwerken van onder meer British Telecom zijn opgenomen. BT informeerde overheidsfunctionarissen al jaren voor de implementatie van deze aanbesteding, maar deze informatie werd niet doorgespeeld naar het kabinet.

“Zo’n gevoelige beslissing, met potentieel schadelijke gevolgen, zou door ministers moeten zijn genomen”, vindt de Intelligence and Security Committee. Het rapport ‘Foreign involvement in the Critical National Infrastructure’ uit felle kritiek op de ondoorzichtige regels bij aanbestedingsprocedures.

Zelfregulering Huawei

De onderzoekscommissie maakt zich niet zozeer druk over vermeende spionagepraktijken, maar wel over de manier waarop het gebrek aan procedures dat mogelijk maakt. Zo vormde Huawei in Groot-Brittannië het Cyber Security Evalution Centre (‘the cell’) om te controleren of er bijvoorbeeld backdoors in dit soort apparatuur misbruikt kunnen worden.

Maar de onderzoekscommissie vindt het maar niks dat Huawei zichzelf controleert in plaats van dat de Britse overheid dat doet. Bovendien is het volgens het rapport zorgelijk dat de GCHQ, de Britse geheime dienst die toeziet op telecommunicatie, regelmatig door Huawei-topmensen gevraagd wordt om zich minder met de technische vereisten van netwerkapparatuur te bemoeien.

Angst voor China

Vooral in de VS bestaan vermoedens dat de Chinese leverancier onoorbare banden heeft met de Chinese overheid maar Huawei ontkent dat het bijvoorbeeld backdoors levert voor China, want zoiets zou schadelijk zijn voor de inkomsten van het bedrijf. Ook zijn de Amerikanen nooit met hard bewijs gekomen van de vermeende backdoors in apparatuur. Na alle ophef lijkt de producent voornemens zich meer op Europa te richten.

In Nederland hebben politici zorgen geuit over de aanwezigheid van de inmiddels controversiële routers in het netwerk van KPN. Ook Vodafone en T-Mobile gebruiken apparatuur van de producent, bijvoorbeeld in de interfaces met de basisstations, die in de meeste gevallen door ST-Ericsson worden geleverd.